Ako vybrať kvalitný riad?

Krehké smaltované riady

Pravý smalt má výborné tepelné vlastnosti, kde je teplo v riade rozvedené rýchlo a rovnomerne. Na druhú stranu jeho veľkou nevýhodou je, že nemá nepriľnavý povrch a pokrmy sa v ňom ľahko pripália. Smaltované riady sú tiež veľmi krehké a pri nešetrnom zaobchádzaní môžu popraskať. Pokiaľ nastane popraskanie, môžete sa riadom rozlúčiť. Aby vám smaltované riady vydržali bez poškodenia čo najdlhšie, je potreba s ním zachádzať opatrnejšie:

  • riady chráňte pred prudkými zmenami teplôt – rozpálené hrnce nikdy nechlaďte studenou vodou
  • prázdne smaltované hrnce nenechávajte stáť na rozpálenom sporáku
  • nestavajte riady nad priamy oheň – používajte podeň radšej liatinovú platničku, do rúry smaltované riady môžete dať, pokiaľ nemá umelohmotné úchyty
  • väčšiu opatrnosť klaďte aj pri ukladaní riadu, pretože každý silnejší úder jedného hrnca o druhý môže porušiť smalt
  • pozor na nešetrné umývanie – odporúča sa umývať len v teplej vode a len hubkou a saponátom, nepožívajte hrubý piesok alebo drôtenku, pokiaľ sa nemôžete zbaviť pripečeného pokrmu, nechajte v hrnci cez noc slanú vodu a ráno prevarte, umývanie potom už bude jednoduché
  • časom smaltované riady vnútri tmavnú – pre zbavenie nechajte prevariť vodu s octom, poprípade roztokom Sava alebo prevarte vodu so šupkami z kyslých jabĺk

Zafarbujúce nerezové riady

Nerezové riady majú horšie tepelné vlastnosti, ale svojim kvalitným materiálom sú odolné proti úderu, teplotným šokom, odieraniu a hrdzaveniu. Nerezové riady majú tendenciu zafarbovať sa a vytvárať na povrchu fľaky. Pre udržanie pekného vzhľadu nerezového riadu je preto potrebné o riady sa starať a dodržovať určité zásady:

  • je dôležité riady ukladať na variče tak, aby zdroj tepla pôsobil len na dno riadov, hlavne u plynových sporákov nesmie nikdy plameň presahovať okraj dna, inak nastane tvorba farebných škvŕn na povrchu riadu, ktoré nie sú zdraviu závadné, len už sa nedajú vyčistiť
  • pri varenie na plyne používajte vždy varnú platničku alebo sieťku
  • nikdy prázdne riady nepredhrievajte, vždy používajte tuk
  • nerezové riady sa zle znášajú so soľou, ktorá vytvára vo vnútri riadov farebné škvrny, ktoré ale nie sú ale pre prípravu pokrmov závadné – vyvarujte sa pridávaniu soli do studenej vody, vždy soľte až v dobe varu
  • riady je možné používať aj v rúre, môže nastať zafarbenie, ktoré nie je zdraviu závadné, len už nejde vyčistiť
  • všetky zafarbenia, škvrny vnútri a zvonku riadov nemajú vplyv na funkčnosť a nie sú zdravotne závadné, jedná sa len estetickú záležitosť, škvrny vo vnútri riadov môžete odstrániť octom alebo citrónovou šťavou
  • spravidla sa neodporúča uchovávať v nerezovom riade potraviny v chladničke dlhšiu dobu, pretože preberajú kovovú pachuť.

Na umývacie prostriedky náchylné liatinové riady

Hlavnou prednosťou liatinového riadu je výborné vedenie tepla a pevný materiál, ktorý zachová tvar riadu aj pri vysokých teplotách. Liatinové riady majú nepriľnavý povrch, akonáhle ho vypálite, tzn. vydrhnete povrch nového riadu drôtenkou, omyjete v mydlovej vode a potom naplníte riad olejom a necháte buď v trúbe, alebo na sporáku olej vypariť, nakoniec len vytriete papierovým obrúskom. Pre udržanie dlhodobej funkčnosti liatinového riadu je potreba sa vyvarovať chemickým prípravkom, na ktoré sú liatinové riady náchylné. Saponáty spôsobujú povrchovú koróziu. Pre čistenie liatinového riadu je nutné dodržiavať tieto zásady:

  • neumývať liatinové riady chemickými prípravkami, saponáty a pod.
  • nikdy liatinové riady neumývať v umývačke riadu
  • na umývanie liatinového riadu je vhodné používať mäkkú umývaciu kefu alebo jemnú hubku s teplou vodou, poprípade papierovú utierku
  • liatinové riady je potrebné stále udržovať mierne mastné, pretože pri umývaní v saponátoch dochádza k odstráneniu olejovej vrstvičky, ktorá potom musí byť obnovená vypálením
  • v liatinovom riade sa neodporúča uchovávať pokrmy, na ich prípravu je liatinový riad vhodný, ale nie na skladovanie – väčšina jedál obsahuje mnoho agresívnych látok, ktoré povrch riadu rozožierajú a poškodzujú
  • pre riad je naopak veľmi prospešné časté používanie, kde liatina zostáva ošetrená tukom a nevzniká povlak korózie

Na údržbu náročné medené riady

Meď je vynikajúcim vodičom tepla. Hlavným záporom medeného riadu je jeho údržba. Medené riady nesmú ísť do umývačky riadu – chemická reakcia by riady poškodila – variť by sa v nich dalo, ale povrch by ste už nikdy nevyleštili. Vnútornú časť riadov umývajte teplou vodou a umývacím prostriedkom na kuchynské riady. Na vonkajšiu časť medených riadov používajte špeciálne umývacie prípravky na medené riady, ktoré bývajú drahé, rovnako ako medené riady.

Citlivý povrch teflónového riadu

Teflón je pomerne citlivý materiál, ktorý vyžaduje opatrné zaobchádzanie. U teflónového riadu je veľká nevýhoda, že akonáhle je vrstva teflonu narušená alebo rozpálená na viac ako 260°C – začínajú sa uvoľňovať toxické a karcinogénne látky. Bohužiaľ teflónové riady nie sú ani nesmrteľné a večné, naopak, postupom času sa budú riady poškodzovať až sa na ňom objavia miesta, ktoré budú mať inú farbu a bude sa prichytávať jedlo – ak sa tak stane, mali by ste staré riady vymeniť za nové. Odborníci silno varujú pred škodlivými úlomkami teflónu, ktorý sa začne z riadov uvoľňovať akonáhle riad zostarne. Aby funkčnosť a použiteľnosť riadu bola zachovaná čo najdlhšie, je potrebné dodržovať nasledujúce všeobecné odporúčania:

  • teflónové riady sú vhodné predovšetkým pre varenie pri nízkych teplotách – nepoužívať teplotu vyššiu ako 260°C inak dochádza k uvoľňovaniu toxických a karcinogénnych látok
  • používať teflónové riady pre rýchlu prípravu jedla
  • miešať alebo vyberať pripravované pokrmy len za pomoci pomôcok, ktoré nenarušia povrch teflónu ( drevo, plast alebo špeciálny riad vyrobený tiež z teflónu), nikdy nepoužívať kovové nástroje ako lyžice, vidličky, naberačky a pod. – nimi môžete poškodiť a zničiť riady
  • teflónový povrch čistiť len jemnou hubkou a saponátom, nikdy nepoužívať drôtenku, kovové nástroje a iné

Obmedzená životnosť nepriľnavého keramického riadu

Bohužiaľ, aj keď je keramický riad prezentovaný ako riad s nepriľnavým povrchom, táto nepriľnavosť keramických povrchovobmedzenú životnosť. Naviac, keramické povrchy sú krehké a majú tendenciu sa odlupovať a odpadávať behom bežného používania. Nepraktická je svetlá vnútorná strana. Na každom riade sa po čase na stenách vytvorí "napečená vrstva", ktorá na čiernom povrchu nie je vidieť. Na svetlom riade tieto pripečené mastnoty sú bohužiaľ viditeľné, pokiaľ čisteniu riadov nevenujeme dlhší čas.

Úsporné, zdravé a odolné titánové riady

Titánové riady majú výbornú vodivosť a zároveň i zabezpečujú zdravé varenie s minimom tuku vďaka nepriľnavému povrchu. Titánové riady je možné používať bez obáv, ako na sporáku tak aj v rúre, a to často navzdory tomu, že majú plastové rukoväte a sklenenú pokrievku – tie sú totiž žiaruvzdorné. Vzhľadom k pevnému materiálu titánového riadu mu nevadia nárazy, takže ani pád na zem ho nepoškodí. Titan sa dobre vyrovná aj s prudkým striedaním teplôt. Titánové riady popredných výrobcov pritom nevyžadujú žiadnu extra starostlivosť. Je možné ho umývať aj umývačke riadu, ale prostriedky do umývačiek riadu sú agresívne a môžu začať reagovať s dnom riadu. Dno riadu pri utieraní púšťa šedú farbu – to ale nemá vplyv na kvalitu a prípravu jedla. V našom internetovom obchode www.vypredajskladov.com ponúkame kvalitné titánové riady a indukčné titánové riady od popredného nemeckého výrobca AMT Gastroguss.

TEST: Ako sa pozná kvalita?

Pre domáce určenie kvality riadu s nepriľnavým povrchom skúste tzv. mliečny test. Na riady rozpálené na 180°C nalejte mlieko, po jeho pripálení ho vložte pod tečúcu vodu. Povlak by sa mal sám odlúpnuť a spláchnuť. Pokiaľ sa tak nestane, asi ste dobre nenakúpili!

Kuchynské riady: výhody a nevýhody jednotlivých typov materiálov

Smaltované riady
+ odolné proti poškriabaniu - náchylné na prudké zmeny teplôt, popraská
+ možnosť umývať v umývačku riadu - na priamom ohni, nutné používať podložku, inak hrozí riziko popraskania
+ dlhá životnosť, avšak len pri opatrnom zaobchádzaní - náchylné na úder, popraskajú
Nerezové riady
+ odolné proti úderu - zle znáša soľ, vytvárajú sa farebné škvrny
+ odolné proti poškriabaniu - pri použití v rúre sa zafarbí
- pri uchovaní potravín v riadoch preberajú kovovú pachuť
Liatinové riady
+ dobré vedenie tepla - nesmie sa umývať saponátmi, ani v umývačke riadu
+ pevný materiál, nedeformuje sa - pri skladovaní potravín dochádza k rozožieraniu liatiny
- náročné na údržbu
- nutné udržiavať stále mastné, aby bola zachovaná nepriľnavosť
Medené riady
+ vynikajúce vedenie tepla - veľmi náročné na údržbu, na vonkajšiu časť riadov je nutné používať špeciálne prípravky
+ odolný materiál - vysoká cena
Teflónové riady
+ nepriľnavý povrch - náchylné na poškriabanie
+ nízka cena - náchylné na prepálenie (nad 260°C)
+ možnosť umývať v umývačke riadu - nízka odolnosť
Keramické riady
+ pekný design - po čase dôjde k zafarbeniu vnútornej časti
- vnútorný povrch má po čase tendenciu odlupovať sa
- nepriľnavosť sa časom vytráca
Titánové riady
+ odolné voči prudkému striedaniu teplôt - vyššia cena
+ nepriľnavý povrch – je možné vysmážať s minimom tuku
+ veľmi jednoduchá údržba
+ nechytá pach jedla
+ vynikajúce tepelné a vodivé vlastnosti
+ dlhá životnosť