Parák, naparovací nadstavec, naparovací hrniec alebo parný hrniec?


Varenie v pare je zdravá a jednoduchá metóda prípravy jedla
bez možnosti jeho pripálenia. Najväčšou výhodou varenia v pare je zachovanie vitamínov, minerálov a dôležitých antioxidantov v takto pripravovaných potravinách.

Existuje niekoľko spôsobov ako pripraviť jedlo v pare. Pri výbere vhodného spôsobu záleží najmä od účelu použitia – aké jedlá chceme v pare pripravovať, frekvencia použitia – ako často chceme jedla v pare pripravovať a finančných možnostiach. V nasledujúcich riadkoch Vám predstavíme možné spôsoby varenia v pare.

Dierovaný parák

Prvý spôsobom prípravy jedla v pare je použitie dierovaného paráku, ktorý vložíte do hrnca o danom rozmere ako je parák. Ide o spôsob, kedy pokrm pripravujete v paráku, ktorý je vložený v hrnci s vodou, ktorú uvediete do varu, pod pokrievkou. Dierovaný parák je vhodný na prípravu zeleniny, mäsa, rýb, knedlí, ovocia. V dierovanom paráku nie je možné pripraviť viac pokrmov naraz, tak aby sa nezmiešali.

Naparovací sklenený nástavec

Vylepšenou alternatívou dierovaných parákov sú sklenené naparovacie nadstavby, ktoré sa kladú na hrnce o rovnakom rozmere ako je nadstavba. Ide o spôsob, kedy pokrm pripravujete v nástavcami, ktorý sa kladie na hrniec s vodou, ktorú uvediete do varu. Sklenené paráky sú vyrobené z vysoko lešteného skla, takže stále vidíte prípravu pokrmov. Ďalšou veľkou výhodou, na rozdiel od klasického paráku je, že môžete položiť aj viac nadstavieb nad seba, a tým tak pripraviť viac pokrmov naraz => docielite časovej a finančnej úspory. Vďaka oddeleným priestorom nedochádza k ovplyvneniu chute pokrmov pripravovaných na jednotlivých poschodiach. Sklenené naparovacie nadstavby sú vhodné na prípravu zeleniny, mäsa, rýb, knedlí, ovocia. Ryžu a cestoviny odporúčame variť v hrnci pod naparovacou nadstavbou, pretože ich príprava v pare zaberie viac času ako príprava klasickým spôsobom. V našom e-shope, je možné tieto sklenené naparovacie nástavce zakúpiť, jednak v okrúhlej forme (určené pre okrúhle hrnce) alebo v hranatej forme (určenej pre pekáče).

Naparovací hrniec

V prípade, že chcete pripravovať jedlo kombinovane jednak na pare ale aj klasicky na sporáku je vhodné použiť naparovací hrniec. Naparovací hrniec sa skladá z hrnca, naparovacích nadstavieb a pokrievky. Ide o spôsob, kedy pokrmy pripravujete v nástavcoch, ktoré sa kladú nad seba na hrniec s vodou, ktorú uvediete do varu. Celé menu tak pripravíte v jednom hrnci a tým docielime časovej a finančnej úspory bez nutnosti špeciálnych parných hrncov. Existuje niekoľko typov naparovacích hrncov od rôznych výrobcov. V našom e-shope je možné zakúpiť titánové parné hrnce nebo titánové parné hrnce na indukciu. Oba typy naparovacích hrncov sa skladajú z titánového hrnce, dvoch sklenených naparovacích nadstavieb a pokrievky. Veľkou výhodou pri klasickom varení v titánovom hrnci je, že vďaka jeho nepriľnavému povrchu môžete variť zdravo bez tuku (menšie množstvo tuku alebo oleja pridávate len v prípade vyprážania potravín, ktoré sú obalené v strúhanke, placiek alebo cibule -> riad stačí zľahka vymazať olejom alebo tukom). Titánový riad, vrátane pokrievok a úchytov, môžete použiť aj do rúry do 240 °C. Titánový naparovací hrniec je možné univerzálne použiť jednak na varenie v pare, tak i na klasické varenie na sporáku, ale aj na pečenie v rúre. Naparovací hrniec je vhodný pre prípravu zeleniny, mäsa, rýb, knedlí, ovocia. Ryžu a cestoviny odporúčame variť v hrnci pod naparovacou nadstavbou, pretože ich príprava v pare zaberie viac času ako príprava klasickým spôsobom.

Parný hrniec

Je určený pre zákazníkov, ktorý sa chystajú variť svoje jedlo v pare, je možné využiť i parný elektrický. Parné hrnce môžu mať aj časovač, ktorý zabezpečí, aby požadované ingrediencie a suroviny boli pripravené v rovnakom čase. V parných hrncoch je možné pripravovať všetky potraviny - zeleninu, mäso, ryby, knedle, ovocie, cestoviny, ryžu, obilniny, strukoviny, vajíčko (na mäkko i na tvrdo). Parné hrnce však nie sú univerzálne a slúžia len na varenie v pare.

Parná trúba

Posledným spôsobom prípravy jedál v pare je parná rúra. Nevýhodou parnej rúry je vysoká počiatočná investícia.



Dierovaný parákNaparovací sklenený nástavecNaparovací hrniecParný hrniec
Výhody + nízke náklady + vidíme prípravu pokrmov + vidíme prípravu pokrmov + vidíme prípravu pokrmov
+ možno pripraviť viac pokrmov naraz + možno pripraviť viac pokrmov naraz + možno pripraviť viac pokrmov naraz
+ možno použiť na akýkoľvek hrniec o rovnakých rozmeroch ako je nástavec + univerzálne využitie – varenie v pare, klasické varenie, pečenie v rúre (u titánového riadu) + časovač, ktorý zaistí, aby pokrmy boli pripravené v rovnaký čas
+ príprava všetkých pokrmov vrátane cestovín, ryže, strukovín, obilnín, vajíčok
Nevýhody - nelze připrvit více pokrmů najednou, tak aby se nemísily - nemá univerzálne využitie, iba pre varenie v pare